Nikola Tesla

Napovedi Nikole Tesle, ki so se uresničile

Zgodovinskim knjigam ni mar za ljudi, ki so skoraj spremenili svet … razen morda v primeru Nikole Tesle. Nikola Tesla je bil srbsko-ameriški izumitelj, inženir elektrotehnike, strojni inženir, fizik in futurist, rojen leta 1856. Mnoge njegove teorije, izumi in napovedi se spominjajo še danes.

V Električnih sanjah Nikole Tesle ugotavljamo, da je morda napovedal nekaj najvplivnejših tehnologij v zadnjih nekaj desetletjih. Tu je pet napovedi, ki so se uresničile:

Brezčina tehnologija WiFi

Nekoč fantazija, danes pa realnost – brezčična tehnologija se je že dodobra ukoreninila v moderno družbo na vseh področjih, od tega kako nakupujemo, do tega kako bojujemo vojne.

Obsedenost Nikole Tesle z brezžično tehnologijo je privedla do več izumov in teorij, ki so se osredotočale na prenos podatkov brez žic.

Medtem ko je Guglielmo Marconi prvi poslal črke z morsejevo kodo čez Atlantik, je Tesla želel iti dlje.

Pogumno je napovedal, da bo nekoč s pomočjo brezžične tehnologije mogoče po vsem svetu prenašati telefonske signale, dokumente, glasbo in video.

Čeprav tega v svojem življenju nikoli ni dosegel, se je njegova napoved uresničila v zgodnjih devetdesetih letih z izumom svetovnega spleta.

Napoved Nikole Tesle o brezčični tehnologiji se je tako uresničila v zgodnjih devetesetih letih z izumom svetovnega spleta

Mobilni telefoni

Druga napoved za prihodnost, ki jo je dal Tesla, je bila v intervjuju za revijo Colliers leta 1926.

Na podlagi svoje predstave o tehnologiji, ki lahko prenaša slike, glasbo in celo video po vsem svetu, je skoval besedno zvezo tehnologija “žep v telovniku” in verjetno napovedal izum pametnega telefona skoraj 100 let, preden je postal fizično na voljo.

O tehnologiji je rekel: “Lahko bomo priča in slišali dogodke … tako kot bi bili prisotni.”

Opolnomočenje žensk

Njegov intervju z Colliersom leta 1926 je imel naslov “When Woman Is Boss” in se v veliki meri osredotočil na to, kako je mislil, da bodo ženske nekoč uporabljale brezžično tehnologijo za boljše izobraževanje, zaposlitev in sčasoma postale prevladujoči spol.

Čeprav je težko neposredno povezati tehnologijo z družbeno in politično emancipacijo žensk v zadnjih 100 letih, je jasno, da ženske postajajo vodilne na svetovnem področju na področju tehnologije, kot sta izvršna direktorica Yahooja !, Marissa Mayer in Sheryl Sandberg, trenutna vodja uradnik Facebooka; in da ženske uporabljajo tehnologijo za ozaveščanje o globalnih vprašanjih in gibanjih, kot je kampanja #metoo.

Droni

Leta 1898 je Tesla demonstriral brezžični in daljinsko vodeni “tele-avtomat”, ki bi ga večina od nas danes imenovala čoln za igrače z daljinskim upravljanjem.

Harnessing the power of wireless communication, robotics and logic gates he astounded onlookers with this new technology, and many people assumed there was a tiny monkey controlling it from the inside.

Believing that there would one day be a role for remote-controlled machines, he wasn’t that far off the developments in drone technology that we’ve seen in recent years.

Brezžična elektrika

Teslina glavna strast je bila elektrika.

Napredek celotne človeške rase ureja razpoložljiva moč.

Nikola Tesla

Pogumno je razglasil, da “napredek celotne človeške rase ureja razpoložljiva moč”, in se skliceval na svoje prepričanje, da bo brezplačna oskrba z električno energijo pomagala ljudem, ki se spopadajo z revščino in pomanjkanjem virov.

Leta 1901 je začel graditi Wardenclyffe, stolp za brezžično komunikacijo na vzhodni obali ZDA, za prenos energije čez Atlantik. Nikoli ni bil končan.

Njegovi vlagatelji v družbi JP Morgan niso bili veseli, da so ponudili vse brezplačno, njegov načrt za energijo in zgodnji internet za svet pa je padel leta 1902. Dobesedno. Stolp je bil razstreljen, da bi si povrnil denar iz ostankov, svet pa je moral počakati še 90 let na javni svetovni splet.